După o lungă perioadă în care restricțiile și vremea capricioasă mi-au înăbușit majoritatea instinctelor de a părăsi spațiul confortabil al casei, în weekend am hotărât încurajată de ivirea soarelui să mă dezabonez de la monotonie.

Mi-am sunat entuziasmată prietenele și le-am convins să mergem în aventură într-un loc plin de “obiective turistice” și, anume, Muzeul de Artă adăpostit în Palatul Jean Mihail.

Dacă vizitezi Craiova sau te afli în trecere prin oraș și ajungi în apropierea acestuia, este imposibil să nu contempli măreția clădirii, iar eu îți voi oferi câteva motive pentru care să o și vizitezi, înainte de a-ți prezenta experiența mea:

  1. este o activitate care nu costă deloc mult, dar care te îmbogățește cultural;
  2. designul interior al muzeului îl transformă într-un loc perfect de poze;
  3. dacă ești un pic atent, este posibil să înveți să deosebești pictorii după stilul lucrărilor de artă prezentate;
  4. sunt expuse sculpturi ale lui Constantin Brâncuși, alături de istoria care a dus la formarea lor;
  5. vei petrece un timp de calitate, într-o atmosferă fastuoasă, care te va ajuta să evadezi din rutina cotidiană;

Revenind la promenada mea printre lucrările de artă, după ce ne-am lăsat hainele în garderobă și am plătit taxa de intrare, am început turul mult așteptat.

Cum niciuna dintre noi nu este specializată în acest domeniu, recunosc că au existat atât picturi care ne-au fascinat, cât și picturi pe care ne-a fost cu adevărat dificil să le înțelegem. Este, totuși, un joc plăcut să încerci să intuiești metaforele scrise în culori pe pânză.

Prima expoziție spre care am fost ghidate a fost una temporară (se află în Craiova doar până pe 9 mai 2021) și îi aparține pictorului Ioan Aurel Mureșan, „Ultrasilvania”.

M-a surprins plăcut organizarea acestei prezentări, deoarece după familiarizarea cu o parte din opere am ajuns în fața unui televizor pe care rula povestea pictorului și a artei sale, ceea ce ne-a ajutat să stabilim o conexiune cu acesta.  

După admirarea expoziției temporare, am început vizita expunerilor de bază ale muzeului, pe care le adăpostește permanent și anume: colecția de artă românească, colecția de artă europeană și Constantin Brâncuși.

Colecția de artă românească debutează cu arta medievală românească, cu primii pictori pe șevalet și se întinde peste nume de o sonoritate aparte în universul tablourilor precum Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza sau Theodor Pallady. Uitându-mă la operele acestora, am simțit fiorul istoriei românești cuprinse în fiecare portret, în fiecare decor, în fiecare scenă imortalizată prin pensule. Practic, în loc să citesc istorie sau să o ascult, am privit-o! Adevărul este că am empatizat cel mai puternic cu arta românească și îmi accept subiectivismul.

O altă expoziție care m-a fascinat și a cărei poveste a fost o plăcere să o aflu a fost cea a sculpturilor lui Constantin Brâncuși. Din păcate sau din fericire, am fost atât de absorbită de arta lui Brâncuși încât am omis să o fotografiez. Deoarece cuvintele nu pot cuprinde măreția tăieturilor în bronz ale operelor artistului din Gorj, nu voi insista asupra profunzimii sale, permițându-ți să o descoperi singur printr-o vizită la Palatul Jean Mihail.

Întregul spectacol de forme și culori al operelor de artă este evidențiat prin designul somptuos al clădirii, care poate fi considerată cu ușurință o bijuterie arhitecturală. Detaliile sculptate, vitraliile, precum și picturile de pe tavan sunt doar câteva dintre amănuntele care te surprind și te bucură deodată. Totuși, camera oglinzilor rămâne preferata mea. Am simțit nevoia să mă așez pe unul din scaune și să admir câteva clipe, în tăcere, spațiul ce mă înconjura.

Muzeul de Artă din Craiova oferă artă, cultură, istorie și arhitectură, fiind unul dintre locurile în care îți poți petrece sâmbăta, chiar și cu restricții. Data viitoare când ieși la o plimbare sau la un simplu suc, nu uita, cititorule, să îți rezervi ceva timp și pentru o vizită la muzeu!