Da, cărțile de dragoste sunt uneori siropoase, previzibile sau pline de himere, dar astfel este și iubirea! Și nu, acestea nu coincid uneori cu realitatea mea sau cu a ta, dar nici ea nu o face!

Iubirea este o temă atemporală. A fost soclu pentru scrieri în timpuri demult apuse și nu a încetat vreodată să inspire! Astfel, în biblioteca timpului s-au adunat diverse romane conturate în jurul amorului, romane profunde sau nu, anevoioase sau nu, de calitate sau nu!

Astăzi, cititorule, îți voi prezenta 6 cărți de dragoste scrise de autori străini care m-au făcut să simt, să învăț și să înțeleg din și despre iubire!

Am ales să-ți prezint opere care diferă din punct de vedere al abordării, cât și al perioadei scrierii, astfel încât să poți opta pentru ceea ce ți se potrivește!

6. Ugly love – Colleen Hoover

Când Tate, o asistentă în pregătire de 23 de ani se mută la fratele ei, Collin, are parte de o întâlnire bizară cu cel mai bun prieten al acestuia, pilotul Miles. Fiind conștienți de atracția fizică pe care o simt unul față de celălalt, protagoniștii încep să se întâlnească, stabilind să excludă orice sentiment și obligație care să îi conducă spre o relație adevărată. Totuși, Tate se îndrăgostește treptat și este nevoită să se confrunte cu indisponibilitatea emoțională a lui Miles provocată de o traumă din trecut.

„Ugly love” surprinde, deopotrivă, două fețe antinomice ale iubirii, conturându-se atât în jurul sentimentelor de reverie pe care le insuflă, cât și în jurul traumelor de care devine vinovată. Limbajul este simplu, ușor comercial și chiar amuzant uneori. Mi-a plăcut foarte mult pasiunea cu care se desfășoară romanul și prezentarea în paralel a celor două planuri temporale: prezent și trecut.

5. Memoriile unei gheișe – Arthur Golden

„Memoriile unei gheișe” este o frântură de istorie, o carte prin care descoperi un tărâm seducător, exotic, tărâmul gheișelor.

Din cauza problemelor din familie, Chiyo ajunge încă din copilărie să trăiască în jurul gheișelor, urmând să fie inițiată în această artă la vârsta potrivită. Povestea prezintă tot procesul prin care o fată este pregătită pentru a stăpâni abilitățile necesare: de la orele de educație, dans, muzică, până la atitudinea pe care trebuie să și-o însușească în societate.

Totuși, ce se întâmplă atunci când o gheișă se îndrăgostește? Romanul îți va oferi acest răspuns, alături de multe altele!

4. Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman

Spre deosebire de celelalte scrieri enumerate în acest articol, „Cele cinci limbaje ale iubirii” este o carte de dezvoltare personală, care are ca principal scop îmbunătățirea relațiilor în cuplu prin comunicare! Astfel, Gary Chapman explică importanța manifestării sentimentelor prin limbajul iubirii care îl caracterizează pe partener și ne îndrumă spre a descoperi care din cele cinci sunt limbajele noastre: cuvintele de încurajare, timpul petrecut împreună, cadourile, contactul fizic sau serviciile!

P.s. Este o carte perfectă de citit alături de persoana iubită!

3. Dama cu camelii – Alexandre Dumas-fiul

„Dama cu camelii” este primul roman de dragoste neîmplinită pe care l-am citit! Scrierea este tulburătoare, fiind îmbibată profund de tragedie și sentimente inefabile.

Romanul începe cu descoperirea de narator a unei scrisori de dragoste într-o carte cumpărată la licitație, scrisoare al cărei autor îl vizitează curând, împărtășindu-i amintirea relației pasionale pe care a avut-o cu o curtezană.

Clasicul de netăgăduit al scrierii, puterea de a transmite și integrarea subtilă a simbolurilor transformă romanul într-o lectură de parcurs cel puțin o dată în viață!

2. Pădurea norvegiană – Haruki Murakami

„Padurea norvegiană” este o carte atipică, care prezintă mai mult decât o poveste de iubire! Ceea ce primează și m-a determinat să o recomand este conturul personajului principal, al cărui caracter, deși uneori abstract, este cu adevărat fascinant.

Scrierea cuprinde numeroase intrigi, expuse într-un stil aparte, asupra cărora domină influența destinului. „Pădurea norvegiană” este o lectură lipsită de clișee, în care imprevizibilul este pretutindeni!

1. Jane Eyre – Charlotte Bronte

„Jane Eyre” a fost și este romanul meu preferat de dragoste! Poate sunt subiectivă sau poate nu mă pot desprinde de atmosfera, de demnitatea și de curajul acestei scrieri!

Cartea surprinde, înainte de iubire sau de orice alte sentiment, o istorie a unei vieți, o eroină care m-a inspirat prin moralitatea si sensibilitatea alegerilor!

Protagonista, Jane Eyre, este o orfană cu o copilărie anevoioasă, care ajunge guvernantă în casa lui Edward Fairfax Rochester. Simțind că prezența bărbatului începe să devină din ce în ce mai importantă pentru ea, Jane se confruntă cu barierele impuse de societate si, mai presus de orice, cu propria rațiune!

P.s. Am ales să prezint doar romane de dragoste scrise de autori străini, deoarece urmează Valentine’s Day! Înainte de Dragobete, însă, va urma un top al romanelor de dragoste preferate scrise de autori români! 🙂