Așa cum am promis în articolul precedent „Top 6 cărți de dragoste de citit/dăruit – autori străini”, am revenit în ziua de Dragobete cu articolul în care vă prezint opere ale autorilor români clădite în jurul temei iubirii.

Am inclus cărți scrise în diferite timpuri, de diverse voci, astfel încât tu, cititorule, să poți opta pentru scrierile care ți se potrivesc cel mai bine!

6. Patul lui Procust – Camil Petrescu

„Patul lui Procust” este un roman de dragoste care se deosebește puternic de celelalte enumerate în top prin realismul în care este îmbibată narațiunea. Întreaga scriere are ca piedestal mitul grecesc al lui Procust. Conform legendei, atunci când Procust avea un oaspete, îl așeza într-un pat de aramă prin care urmărea să încadreze toți oamenii într-un tipar. Astfel, dacă vizitatorul era mai mic decât patul, Procust îi întindea corpul, iar dacă era mai mare, îi tăia din picioare. Rezultatul era, bineînțeles, decesul.

Camil Petrescu a întrebuințat acest mit ca o metaforă pentru a surprinde șabloanele impuse de societate și irosirea lăuntrului în încercarea omului de a se „înrăma” în acestea!

Recomand acest roman cititorilor care își doresc, pe lângă cărările întortocheate ale iubirii, să descopere într-un roman esențe ale existenței.

5. Povești de dragoste la prima vedere – Gabriel Liiceanu, Andriana Bittel, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana, Ioana Pârvulescu

„Povești de dragoste la prima vedere” este o culegere care cuprinde 5 scrieri scurte ce surprind omul în raport cu iubirea în diverse etape ale vieții: de la dragostea adolescentină până la cea trăită în anii de senectute.

Limbajul este literar, încărcat de figuri de stil și imagini artistice, având adesea descrieri ample ale sentimentelor și spațiului înconjurător.

Este o carte de citit într-un moment de relaxare, care nu te izbește prin profunzimea trăirilor, ci te îndeamnă să te bucuri de experiențe uneori bizare, alteori atât de cunoscute, cu și despre dragoste.

4. De ce iubim femeile – Mircea Cărtărescu

De ce iubim femeile este o carte care conturează, înainte de orice, femeia, în diversele sale ipostaze și apariții! Blondă, brunetă sau roșcată, scundă sau înaltă, cu ochi căprui, albaștri sau verzi, femeia este onorată prin povestirile expuse în operă.

Scrierea curge lin, iar limbajul este savuros, cu adevărat senzual și vizual, devenind, uneori, ușor siropos.

Ceea ce m-a impresionat la această carte este atmosfera cordială pe care o degajă, oferindu-mi senzația că naratorul mi se adresează doar mie și îmi acordă încrederea confesiunilor lui.

3. Maitreyi – Mircea Eliade

Era imposibil să nu includ în top un roman al scriitorului meu preferat român, Mircea Eliade. M-am oprit la Maitreyi, deoarece mi-a acordat posibilitatea de a călători într-un tărâm exotic, plin de spiritualitate și cultură, India.

Cartea se prezintă sub forma unui jurnal în care englezul Allan își exprimă trăirile experimentate în raport cu adaptarea într-o țară nouă și, totodată, în raport cu idila care încolțește între el și indianca de doar 16 ani, Maitreyi.

Apreciez acest roman pentru credința impregnată în fiecare pagină, pentru naivitatea frumoasă și idealismul prin care e creionată protagonista, pentru spectacolul de lumini și umbre care însoțesc această poveste!

2. Adam și Eva – Liviu Rebreanu

Adam și Eva este un roman cu adevărat complex, a cărui profunzime și atemporalitate îmi este dificil să le exprim în câteva fraze.

Începând cu titlul care face trimitere la primii oameni care au trăit pe pământ, cartea abundă în simboluri și trimiteri la spiritualitate și mituri. Întregul parcurs al scrierii ale ca soclu idea de reîncarnare, fiind prezentate 7 cupluri care trăiesc în diverse perioade de timp și care sunt reinterpretări ale aceleiași iubiri.

De-a lungul scrierii, se simte intens prezența mitului androginului, precum și o confuzie dulce în liantul dintre povestiri.

Adam și Eva este o carte care merită citită măcar o dată în viață!

1. Invitație la vals – Mihail Drumeș

Invitație la vals este scrierea care se încadrează perfect în categoria romanelor de dragoste! Romanul este un duel al orgoliilor, o mistuire permanentă în flăcările dorinței, un orizont între viață și moarte.

Cele două destine care se intersectează în roman, surprind realități ale iubirii, imperfecțiuni și le colorează cu zâmbetul duios al amorului. Când Tudor o întâlnește pe Micaela, începe să se confrunte cu o nebuloasă sentimentală, fiind prima dată când nu poate renunța la o femeie.

Mihail Drumeș reușește cu desăvârșire să insereze antinomicul în acest roman, provocând de-a lungul scrierii atât sentimente de admirație, cât și de dispreț, atât grimase de entuziasm, cât și de durere.