Mă entuziasmează nespus de mult această perioadă care precedă Crăciunul.

De ce?

Îmi amintește de zilele din copilărie în care nu mă puteam concentra decât pe așteptarea parcă fără sfârșit a nopții de Ajun în care magia se împletea cu viața cotidiană.

Am 22 de ani, dar încă mai cred! Cred în dorința de a fi alături de cei apropiați, în bucuria de a primi colindători, în liniștea de a citi o carte bună și în mirosul proaspăt de portocale.

Astăzi, cititorule, m-am gândit să te ghidez spre câteva titluri care pot să îți deszăpezească calea spre spiritul sărbătorilor chiar și în acest an al schimbărilor.

Aprinde câteva lumânări parfumate, așază-te sub o pătură călduroasă și, sorbind din băutura ta caldă preferată, permite-le următoarelor cărți să îți țină companie.

P.s. Nu uita că le poți dărui! Scrie o dedicație cordială pe prima pagină pentru persoana dragă, semnează-te, adaugă o ciocolată sau un ceai lângă și tocmai ai alcătuit un cadou perfect pentru Crăciun.

Topul cărților de Crăciun cuprinde atât cărți clasice, cât și de non-ficțiune sau de mister:

4. Crăciunul lui Poirot – Agatha Christie

„Crăciunul lui Poirot” este o carte pentru persoanele care își doresc sărbători pline de mister și aventură. Stilul prin care s-a consacrat Agatha Christie se armonizează perfect cu ambianța sărbătorilor, în ciuda contrastului evident dintre anchete polițiste și Crăciun.

Totul începe cu organizarea unei mese de Crăciun la care este invitată familia. Din păcate, sărbătoarea acestora nu este „întrerupă” de colindători, ci de o crimă. Crezi că vei putea să descoperi făptașul înaintea lui Hercule Poirot?

3. Crăciunul în cele mai frumoase povestiri – Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde etc.

Îți e dor de poveștile citite de bunici în copilărie, de stilul scrierilor vechi care te transpun într-un trecut îndepărtat și fermecat? Atunci citește această carte!

Permite-le scriitorilor să te colinde și să îți șoptească întâmplări ale Crăciunului de care îți vei aminti mereu cu drag și nostalgie.

O carte perfectă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, atât pentru a o citi tu, cât și pentru a o dărui altora.

2. Hygge (rețeta daneză a fericirii) – Meik Wiking

Chiar dacă îi lipsește cuvântul „Crăciun” din titlu, „Hygge” este, cu siguranță, o carte potrivită acestei perioade. Am integrat această „mică enciclopedie” în top deoarece nu este altceva decât un ghid spre cum să creezi o atmosferă cât mai confortabilă și fericită în propria ta viață.

Cum aș rezuma scrierea lui Meik Wiking? Lumânări parfumate, plăcinte calde, pulovere groase, un șemineu și un film privit alături de întreaga familie. În plus, există un capitol întreg despre pregătirile de Crăciun care cuprinde și lecții despre realizarea manuală a decorațiunilor.

Am citit această carte într-un timp scurt și pot să recunosc că este categoric printre cele mai bune cărți non-ficționale citite în 2020.

1. Poveste de Crăciun – Charles Dickens

Crăciunul este despre conservarea tradițiilor, așa că nu mi-aș fi putut permite să nu includ în acest top clasicul sărbătorilor de iarnă și, anume, „Poveste de Crăciun”.

Scrierea se conturează în jurul lui Scrooge, un bătrân ursuz și zgârcit, care urăște aproape tot ce îl înconjoară, inclusiv Crăciunul! Lipsit de compasiune și supus dorinței de a câștiga câți mai mulți bani, Scrooge are parte de câteva vizite deosebite. În ziua de Ajun, singur și plin de mânie, bătrânul este întâmpinat de spiritele Crăciunului!

Cartea este sensibilă, fără a fi dramatică, datorită replicilor amuzante presărate de-a lungul paginilor. Atmosfera este, cu adevărat, magică, iar limbajul arhaic te transpune în friguroasa Londra, cu câteva zile înainte de Crăciun.

Scrierea lui Dickens este o operă care merită citită cel puțin o dată în viață într-un decembrie geros.

Aștept cu nerăbdare să aflu ce ați ales!