Autor: Osho

Anul apariției: 2018

Editura: Litera

Nr. pagini: 304

Categorie: Dezvoltare personală, spiritualitate.

Prezentare generală

Cartea lui Osho este construită în jurul a 10 parabole, parabole care la o primă citire sunt foarte ambigue. Sinceră sa fiu, unele ar fi fost ambigue și la a 7-a citire, daca nu ar fi fost descifrate în paginile următoare de Osho. Cu toate acestea, felul în care curge lectura (poveste + explicație, poveste + explicație) creează un ritm de joc care dă dependență.

Cum aș descrie atmosfera construită de Osho? O dimineață de primăvară, o grădină cu iarbă proaspătă, umbra unui cireș înflorit plin de albine, un copil, un maestru bătrân și 10 povești care îți trezesc conștiința. Da, acel copil am fost eu, iar apoi vei fi tu. Numai maestrul rămâne neschimbat și anume, Osho!

Nu, cartea nu m-a ajutat să devin o iluminată, dar cu siguranță m-a ajutat să devin o variantă mai bogată cultural și spiritual a mea. Cred că acesta este și obiectivul ei. Au fost momente în care scrierea m-a pierdut, în care nu am rezonat deloc cu felul lui Osho de a privi căsniciile sau profesorii, dar acest aspect este pur subiectiv și depinde de viziunea fiecăruia. Limbajul este simplu, iar mesajul este complex.

Dupa cum insusi Osho spune: “lucrul cel mai greu de ințeles în viață este comportamentul unui om iluminat”.  

Processed with VSCO with preset

Puncte forte vs puncte slabe

Puncte forte:

 • Această lectură abundă în trimiteri care îți vor lărgi vizibil granițele cunoștințelor și care pot fi structurate astfel:    
  • paralele între marile religii;
  • referiri la literatura rusă: „Frații Karamazov”, „Idiotul”;
  • prezentarea anumitor învățături ale lui Socrate, Buddha, Confucius și nu numai;
  • analizarea anumitor trăsături comportamentale ale lui Hitler;
 • Lectura abundă în cuvinte și nume de origine hindusă („samsara”, „moksha”, „darshan” etc.) a căror pronunție te va încânta cu siguranță, precum și în trimiteri la cultura hindusă sau yoga.
 • Osho dezbate o mare varietate de teme, astfel încât, la sfarsit, vei conștientiza că dintr-o singură carte ai reusit să faci diferența între atașament și iubire, între studiu și învățare, între știință, filosofie și spiritualitate, să înveți despre iluminare și zen, sexualitate, relația copil-părinte, soț-soție, elev-maestru și lista nu e nici pe departe finită.
 • Stilul de relatare este plăcut, cordial, relaxant și, totuși, informații noi sunt livrate permanent spre cititor, într-un mod deloc violent.
 • Sunt explicate într-un manieră deosebită concepte întâlnite foarte des în jurul nostru, astfel vei descoperi o nouă profunzime a cuvintelor precum „originalitate”, „iubire”, „zen” sau „libertate”.

Puncte slabe:

 • Cartea este contruită prin reluarea ideilor pentru a reuși să fie explicate astfel încât cititorul să le pătrundă în profunzime, ceea ce uneori poate deveni supărător pentru că simți că te lovești de o explicație la nesfârșit.
 • Dacă ești pasionat de știință și filosofia ta de viață se bazează pe rațiune, te va revolta cel puțin un fragment de pe fiecare pagină.
 • Unele opinii sunt bizare pentru majoritatea celor care trăim în cotidian, un exemplu în acest sens fiind dezaprobarea sistemului de condamnare a infractorilor despre care Osho afirmă: “judecătorii voștri nu sunt în realitate oameni ai justiției, ei sunt călăi.”. Nu pot fi de acord cu această concepție, cu atât mai mult după ce tocmai am terminat Facultatea de Drept.
 • Au fost momente în care mă deconectam de la lectură, deoarece subiectul central, iluminarea, devine copleșitor și derutant dacă nu ești un cunoscător al acestui concept.    
Processed with VSCO with preset

Cele cinci citate ale lui Osho care m-au “iluminat”:

 • “Iubirea poate fi cunoscută numai atunci când devii iubire. […] Două persoane îndrăgostite dispar. Numai iubirea mai există, ritmul iubirii.”
 • “dezbaterile sunt inutile, ele nu duc niciodată nicăieri. […] Poți să-l reduci la tăcere pe celălalt, dar asta nu înseamnă niciodată că îl și convingi.”
 • “Viața nu este o enigmă care trebuie descifrată, ci este un mister care trebuie trăit. Este un mister adânc, așa că ai încredere și intră în el.”
 • “Ce înseamnă să fii adult? Dacă mă întrebi pe mine, adult înseamnă să-ți dai seama că trebuie sa fii tu însuți, nu un imitator. Asta înseamnă maturitate.”
 • “Iubirea înseamnă că ești gata să te pierzi în celălalt. Este o moarte, cea mai adancă moarte posibilă, cel mai adânc abis cu putință în care cazi și tot cazi. […] Iubirea îi dă viață celuilalt; posesivitatea, atașamentul îl omoară pe celălalt, îi iau viața celuilalt.”

Intrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Nu, din contră, i-ar înlătura orice ezitare.
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Da, “Frica – Să înțelegem și să acceptăm nesiguranța vieții”.
 3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?
  • Da, cu siguranță! 
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?
  • Nu o citi cu ochi critic, ci cu ochi de copil! Fă-ți mintea burete și las-o să absoarbă!

Note și recomandări

Nota:                                           

P.s.: Criteriile după care mă ghidez sunt prezentate în rubrica „Despre blog”!

Recomand!

Motivul este simplu! Am acumulat cunoștințe pe baza cărora pot să port discuții de care înainte eram străină!

E o lectură – cărămida, cum îmi place mie să spun, adică o lectură care contribuie atât la construcția infinită a zidului spiritual, cât și a celui informațional!