Autor: Paulo Coelho

Anul apariției: 2017

Editura: Humanitas

Nr. pagini: 261

Categorie: Roman de beletristică, roman de dragoste

Prezentare generală

Romanul lui Paulo Coelho este un roman cu un subiect sensibil, expus într-o manieră ușor superficială, care să îți permită să îl “consumi” fără un efort prea mare. Acesta se concentrează în jurul unei tinere din Brazilia, Maria, care în urma unor dezamăgiri alege să practice prostituția. Bineînțeles, scrierea surprinde diverse reflecții ale personajului principal asupra iubirii, o permanentă antiteză între emoție și rațiune și pasaje încărcate de erotism.

Problema principală a acestei cărți este că dorința de a ajunge cât mai ușor mesajul la public, de a fi comercială, a sabotat-o, lipsind stările de esență.

“Unsprezece minute” este o carte care te implică, te face curios prin prisma lumii ascunse pe care o prezintă, dar și prin integrarea iscusită a clișeului. Ne plac poveștile de dragoste imposibile, ne plac evoluțiile spectaculoase ale realității și pe aceste aspecte s-a bazat și scriitorul în elaborarea romanului său.

Așadar, cartea lui Paulo Coelho este o carte-desert. Îți trezește pofta, te încântă pe parcursul savurării celor 261 de pagini și asta e tot.

Puncte forte vs puncte slabe

Puncte forte:

 • Titlul susține firul narativ și explicația sa este neașteptată. Apreciez faptul că rezumă romanul într-un stil subtil, care nu îți permite să intuiești subiectul, deși legătura cu acesta este puternică.
 • Erotismul romanului este bine construit. Chiar dacă descrierile sunt explicite, acestea nu sunt vulgare.
 • Scrierea are o alură poetică care se află în antonimie cu subiectul (alegerea protagonistei de a practica prostituția) și tocmai această contradicție mi-a trezit atracția ca cititor.
 • Paginile inserate din jurnalul Mariei au un stil foarte plăcut și m-au ajutat să pătrund gândurile personajului, să rezonez cu unele întrebări pe care și le adresează acesta.

Puncte slabe:

 • Calitatea scrierii în partea de început a romanului este slabă! Limbajul este cumva prea simplu, în anumite pasaje exprimarea fiind vizibil clișeică, ceea ce mi-a transmis sentimentul că lecturez o carte de consum.
 • Motivele pe care se bazează alegerile protagonistei, în special în prima parte a romanului, sunt superficiale și nu au credibilitate. Îmi amintesc că citind un anumit fragment am simțit nevoia să notez în dreptul său cuvântul “pueril”.
 • Acțiunea este cu adevărat previzibilă. Recunosc însă că m-am bucurat de clișeul unor situații, fiind bine integrat.  
 • Nu am intuit nicio secundă înainte să citesc la sfârșitul cărții că romanul se bazează pe o poveste adevărată, deoarece felul în care e expusă povestea nu este credibil. Romantismul exagerat al atmosferei absoarbe puterea realului.

Cinci citate alese în “Unsprezece minute”:

 • “ființa umană poate îndura o săptămână de sete, două săptămâni de foame, mulți ani fără acoperiș, dar singurătatea nu o poate îndura.”
 • “În timpul întregii mele vieți, am înțeles dragostea ca pe un soi de sclavie consimțită. E o minciună: libertatea nu există decât în prezența ei. Cine se dăruiește total, cine se simte liber iubește la maximum. Și cine iubește la maximum se simte liber.”
 • “Pasiunea te face să nu mai mănânci, să nu mai dormi, să nu mai muncești, să fii împăcat. Mulți se sperie de ea, deoarece, când își face apariția, doboară toate lucrurile vechi pe care le întâlnește.”
 • “Când ne întâlnim cu cineva și ne îndrăgostim, avem impresia că întreg universul este de acord; azi am văzut că așa ceva s-a petrecut cu apusul de soare.”
 • “Să ne iubim unii pe alții, dar să nu încercăm a ne poseda unii pe alții. Îl iubesc pe bărbatul din fața mea, fiindcă eu nu-l posed și el nu m-a posedat. Suntem liberi în dăruirea noastră”

Întrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Nu.
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Da, “Alchimistul”, “Veronika se hotărăște să moară”, “Spioana”.
 3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?
  • Nu în viitorul apropiat. 
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează sa o citească?
  • Fii pregătit să te confrunți cu incertitudinea: te vei întreba de ce o citești și, totuși, nu te vei putea opri din a o face!    

Note si recomandări

Nota:

P.s.: Criteriile după care mă ghidez sunt prezentate în rubrica „Despre blog”!

 Recomand!

“Unsprezece minute” este pentru romantici, pentru acele zile în care te bucură clișeele și visezi la poveștile de dragoste citite în adolescență. E o carte de consum, plină de previzibil, dar care se poate transforma subit într-o plăcere vinovată!

P.s.: Nu am folosit cuvântul plăcere întâmplător! Vei înțelege totul pe parcursul lecturii. 🙂