paris

Autor: Guillaume Musso

Anul apariției: 2018

Editura: All

Nr. pagini: 432

Categorie: Thriller, mister

Prezentare generală

Romanul lui Guillaume Musso este construit în jurul destinului enigmatic al pictorului Sean Lorenz, în a cărui casă impunătoare ajung să locuiască printr-o eroare un scriitor țâfnos, Gaspard, și o polițistă tânără, Madeline. Caracterele acestora se dezvăluie direct proporțional cu evoluția anchetei în jurul morții misterioase a copilului artistului, lăsând la iveală traumele trăite de fiecare personaj în parte.

„Un apartament la Paris” m-a surprins prin eleganța în care se îmbină trăsăturile unui thriller (suspans, răsturnări de situație) cu noțiunile culturale inserate (citate din Shakespeare, Hemingway, trimiteri la Beethoven ori diverse concepte). Dintre acestea, puntea creată în poveste prin integrarea imaginilor din poezia Regele ielelor (arinilor) de Goethe m-a impresionat și intrigat totodată.

Rețeta succesului acestui roman este, în opinia mea, emoția intensă transferată cititorului prin personaje la fiecare nod descurcat spre adevăr.

Puncte forte vs puncte slabe

Puncte forte:

 • atât începutul (prin povestirea la persoana a II-a), cât și finalul (prin concluziile desprinse) implică cititorul, transferându-i acestuia stările trăite de personaje.
 • Este zugrăvită o față mai puțin cunoscută a Parisului și deloc idilică, care metamorfozează imaginea “Orașului luminilor” în imaginea unui “Paris cenușiu”. Aștept să aflu de la voi, cei care l-ați vizitat, care din cele două denumiri i se potrivește mai bine.
 • Din punct de vedere al limbajului, există o împletire perfectă între limbajul artistic (metafore, epitete, descrieri expresive) și cel simplu, ilustrând astfel contrastul conturat și la nivelul acțiunii prin trecerea de la folosirea aplicației Shazam la discuții despre conceptul de Kairos.
 • Pe parcursul lecturii, simțeam nevoia de a sublinia fiecare rând, deoarece acțiunea este incitantă, descrierile sunt încărcate de poezie, iar brutalitatea personajelor este veridică.
 • Un alt punct forte este evocarea întâmplărilor prin prisma mai mult personaje, fiecare având trăsături care le unicizează, acoperindu-le cu povara realului.
 • O abordare atipică este integrarea prin apariții rapide în roman a unor caractere din alte scrieri ale autorului precum Arthur Costello. Este plăcut șă reîntâlnești “fețe cunoscute”.

Puncte slabe:

 • Vă anunț cu deosebită bucurie că nu voi completa această rubrică, deoarece romanul lui Guillaume Musso este complet și credibil.

Cinci citate dintr-“Un apartament la Paris”:

 • “Te-am lăsat în această groapă pentru că era locul în care puteai să scrii cele mai bune piese. În singurătate, în insatisfacție, în tristețe. […] este plăcut să fii fericit, dar fericirea nu este prea bună pentru creație. Câți artiști fericiți cunoști tu?”
 • “De fiecare data când Sean te pictează, îți fură ceva ce nu-ți dă niciodată înapoi. […] Pictura lui era canibală. Se hrănea cu viața și cu strălucirea ta. Și te ucidea pentru a putea să existe.”
 • “există ceva mai trist decât să-ți vezi sufletul-pereche devenind sufletul tău damnat?”
 • “Viața nu îți oferă o a doua șansă. Dacă ai pierdut o ocazie, ai pierdut-o pentru totdeauna. Viața nu ne oferă cadouri. Viața este un tăvălug, un despot care-și stăpânește regatul, făcând să domnească teroarea prin forța sa armată: timpul. Și timpul câștigă întotdeauna la sfârșit. Timpul este cel mai mare exterminator al istoriei. Cel pe care niciun polițist nu va reuși niciodată să-l întemnițeze.”
 • “Atâta timp cât dura vânătoarea nu erai foarte diferit de cel pe care îl urmăreai. Și din cauza acestei concluzii toate victoriile aveau un gust amar. Chiar și atunci când credeai că ai învins răul, sămânța lui nu dispărea. Rămânea în tine.”

Întrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Categoric nu.
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Nu.
 3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?
  • Da. Am deja pe listă “Fata de hârtie” și “Chemarea îngerului”.
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?
  • Citește în același ritm în care se dezvăluie romanul, înoată cu avânt prin suspans și înfruntă valurile spre adevăr! Calitatea misterului creat de Guillaume Musso este covârșitoare!

Note și recomandări

Nota:                                           

P.s.: Criteriile după care mă ghidez sunt prezentate în rubrica „Despre blog”!

Recomand!

Recomand acest thriller tutoror, atât iubitorilor de clasic, cât și iubitorilor de modern, deoarece romanul este un permanent liant între cele două contraste. Astfel, coexistă printre pagini atât pictura pe pânză, cât și graffiti-ul, atât simfoniile, cât și muzica hard rock, atât profunzimea, cât și răsturnările de situații.

“Un apartament la Paris” nu este altceva decât un thriller plin de magie!

P.s.: Am rămas plăcut surprinsă să descopăr că Guillaume Musso îl amintește pe sculptorul român Brâncuși în prima parte a romanului.