Autor: Anna Gavalda

Anul apariției: 2014

Editura: Polirom

Nr. pagini: 180

Categorie: Roman de dragoste

Prezentare generală

Romanul Annei Gavalda se conturează în jurul puterii de a face alegeri în viață, de a sacrifica stabilitatea pentru a păstra fericirea.

Atmosfera este rătăcită între sentimentele de melancolie ale lui Pierre și cele de revoltă ale lui Chloé, nora acestuia, proaspăt părăsită de soțul infidel. Tabloul romanului cuprinde o casă friguroasă, câteva pahare de vin, destăinuirile socrului despre propriul adulter și o tânără femeie complet debusolată.

„O iubeam” nu este altceva decât o poveste extrasă din lumea reală, cea în care și eu si tu ne petrecem timpul, care arată diferite fețe ale curajului și, totodată, ale lașității. Această lectură te determină să rezonezi cu personajele, să îți adresezi întrebări și să cauți soluții. Nu în ultimul rând, această lectură te face conștient de imprevizibil și de neputința de a păstra în permanență controlul.

Așadar, romanul Annei Gavalda este o oglindă a vieții sub forma unui dialog neobosit și plin de sensibilitate, care îți oferă o imagine credibilă asupra consecințelor adulterului.    

Puncte forte vs. puncte slabe

Puncte forte:

 • Stilul romanului este cu adevărat captivant. Întreaga scriere se desfășoară sub forma dialogului, ceea ce oferă un ritm palpitant și o permanentă dorință de mai mult.
 • „O iubeam” este o lectură pe care e imposibil să nu o crezi! Schimbul de replici este atât de viu, direct și natural încât începi să simți durerea personajului, să confuzi povestea cu realul.
 • Mi-a plăcut faptul că romanul surprinde cu o sinceritate crudă schimbarea vieții lui Chloé odată cu aflarea veștii adulterului. Astfel, ea ajunge mamă singură și femeie părăsită în doar câteva zile la distanță de momentele în care organiza cina în familie și vacanțe alături de soțul său.
 • Se conturează treptat o incertitudine care îți stârnește curiozitatea cu privire la intențiile socrului față de Chloé. Acesta o susține și i se destăinuie din pură afecțiune, fără vreun scop ascuns, sau urmărește să acopere greșelile fiului și să reducă la tăcere femeia trădată? Dar nu, nu îți voi spune la ce concluzie am ajuns eu!   

Puncte slabe:

 • De-a lungul romanului există câteva replici mediocre, care înclină spre un dramatism clișeic.
 • Finalul mi-a creat senzația de insuficient, de o oprire prea rapidă pentru a mă putea desprinde de roman. Practic, am închis cartea și a durat câteva minute să mă dezmeticesc, să înțeleg că asta a fost tot. 

Cinci citate prin care “O iubeam”:

 • “Hai, trebuie să plângi, o data și bine. Să-ți seci lacrimile, să storci buretele, să pui la zvântat corpul acesta mare și trist și pe urmă să întorci pagina. Să te gândești la altceva. Să faci un pas, apoi altul și să iei totul de la capăt.”
 • “Oare după cât timp uiți mirosul celui care te-a iubit? Și când încetezi la rândul tău să-l mai iubești? Să mi se dea o clepsidră.”
 • “așa e viața […] iubești un bărbat, fabrici cu el doi copii și, într-o dimineață de iarnă, afli că pleacă pentru că iubește pe alta. Adaugă că e stânjenit, că s-a înșelat.”
 • “M-am îndrăgostit așa, ca atunci când faci o boală. Fără să vreau, fără să cred, împotriva voinței mele și fără putință să mă apăr după aceea…”
 • “- Dragostea e o porcărie, atunci? Asta e? Nu merge niciodată?

            – Ba da, merge. Dar trebuie să te bați…

            – Să te bați cum?

– Să te bați cât de puțin. Câte puțin în fiecare zi, să ai curajul să fii tu însuți, să te hotărăști să fii feri… ”

Întrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Nu.
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Nu.
 3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?
  • Da, a fost o surpriză plăcută.
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?
  • Pregătește-te să asculți o discuție brutală, sinceră, să te revolți și să accepți neputința.

P.s. Servește și tu un pahar cu vin alături de Chloé și Pierre!

Note și recomandări

Nota:                                           

P.s.: Criteriile după care mă ghidez sunt prezentate în rubrica „Despre blog”!

Recomand!

Recomand acest roman persoanelor care iubesc poveștile de viață, care iubesc realul și înțeleg că uneori e mai bine să suferi mai “mult astăzi decât câte puțin toată viața”. Tind să cred că femeile vor rezona mai puternic cu această lectură atât din punct de vedere al intrigii, cât și al sensibilității omniprezente în dialog.