Autor: Truman Capote

Anul apariției: 2012

Editura: Polirom

Nr. pagini: 192

Categorie: Beletristică, roman de dragoste

Prezentare generală

“Mic dejun la Tifanny” este un roman de 192 de pagini concentrate în jurul unei apariții controversate și, anume, Holly Golightly. Începutul stârnește curiozitate prin dezvăluirea impactului puternic pe care îl avea prezența protagonistei asupra bărbaților. Practic, un scriitor evocă perioada în care a fost prieten cu Holly, punând în evidență firea temperamentală a acesteia.

Sentimentul pe care l-am trăit citind opera a fost acela de dezamăgire, deoarece personajele și povestea nu au fost îndeajuns exploatate. Astfel, deși caracterul feminin are o construcție puternică, care te fascinează, ritmul romanului e atât de alert și rezumativ încât totul capătă o alură superficială, comercială.

Scrierea compensează parțial prin atmosfera stilată surprinsă în anumite pasaje și prin nostimul prezent pretutindeni.

Așadar, în scrierea lui Truman Capote există o luptă între atipic și banal, dintre care, pentru mine, a învins, din păcate, cel din urmă.

Puncte forte vs puncte slabe

Puncte forte:

 • Personajul principal feminin are un caracter colorat, surprinzător, fiind învăluit în enigmă. Holly se autointitulează pe cartea de vizită “călătoare”, obișnuiește să fure din magazine, îi plac doar bărbații peste 42 de ani și are apartamentul plin de cărți despre baseball și cai.
 • Pe parcursului întregului roman dăinuie curiozitatea de a afla cine este această Holly și ce ascunde. Astfel, personajul masculin este atât de intrigat de fată încât începe să caute în gunoiul din fața ușii ei pentru a-i descoperi secretele.
 • Există numeroase pasaje amuzante, întreaga scriere fiind presărată cu replici comice precum “voce de broscoi” sau “să juri cu mâna pe inimă și să-ți săruți cotul”.  

Puncte slabe:

 • Principalul dezavantaj al acestui roman este că nu se imprimă în minte. Din cauza banalului care intervine în momente cheie și a desfășurării prea rapide a acțiunii, întâmplările devin ușor de uitat. M-a surprins faptul că a doua zi după ce am terminat de lecturat, mă simțeam deja străină de carte.
 • Scrierea este incitantă în partea incipientă, dar își pierde această trăsătură pe parcurs. Te obișnuiești cu suspansul general și ritmul devine liniar.
 • Romanul nu are profunzime. Este povestit în grabă, fără să îmi permită, mie, cititorului, să rezonez cu personajele și să le cred.

Cinci citate prin care am luat “Mic dejun la Tiffany”:

 • “Nu vreau să spun că mi-ar displăcea să fiu bogată și celebră. Asta am de gând și, într-o bună zi, am să reușesc; deși atunci când o să se întâmple, aș dori să-mi pot păstra personalitatea.”
 • “Ne-am întâlnit într-o zi pe lângă râu, dar nu e al meu, nici eu a lui; e o ființă independent, ca și mine. Nu vreau să posed nimic până când n-o să simt că mi-am găsit locul. Nu prea știu unde se află acel loc, dar știu cum trebuie să arate.”
 • “- Îți ia patru secunde ca să ajungi de aici la ușă. Îți dau doar două.”
 • “Lunile de aprilie n-au însemnat niciodată mare lucru pentru mine, toamna mi s-a părut întotdeauna anotimpul începutului, adevărata primăvară; așa m-am simțit alături de Holly, așezați pe balustradele debarcaderului.”
 • “Fredona încet, pentru sine, bea coniac, se apleca tot timpul ca să se uite pe geamuri, ca și cum ar fi căutat o adresă sau, mi-am zis, ca și cum ar fi vrut să ia cu ea o ultimă amintire a unei scene pe care nu voia să o uite.”

Întrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Nu.
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Nu.
 3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?
  • Da. Aștept cu nerăbdare să citesc “Cu sânge rece”.
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?
  • Citește “Mic dejun la Tiffany” ignorând notorietatea titlului, fiindcă altfel vei fi dezamăgit. Îți spun din proprie experiență.  

Note și recomandări

Nota:                                           

P.s.: Criteriile după care mă ghidez sunt prezentate în rubrica „Despre blog”!

Recomand!

Recomand această carte persoanelor care simt nevoia de o lectură lejeră, pe care să o parcurgă în câteva ore și de care să se desprindă apoi cu ușurință. Totodată, dacă ai admirat personaje din literatura clasică precum Catherine (“La răscruce de vanturi”) sau Scarlett O׳Hara (“Pe aripile vântului”), Holly Golightly îți va aminti de acestea pe parcursul celor 192 de pagini.