Autor: Meik Wiking

Anul apariției: 2020

Editura: Litera

Nr. pagini: 288

Categorie: Non-ficțiune, dezvoltare personală

Prezentare generală

„Hygge” este un manual al fericirii. 

Structurată în 16 capitole, cartea non-ficțională presărată de poze și grafice atractive se creionează în jurul a ce înseamnă starea de hygge și cum o introduci în existența cotidiană.

Cum aș rezuma scrierea lui Meik Wiking? Lumânări parfumate, plăcinte calde, pulovere groase, un șemineu și un film privit alături de întreaga familie. În plus, există un capitol întreg despre pregătirile de Crăciun care cuprinde și lecții despre realizarea manuală a decorațiunilor.

Pentru a te familiariza cu termenul din titlu, îți voi împărtăși, cititorule, un citat care surprinde esența acestuia: „Hygge înseamnă să-i dați o pauză eului adult, responsabil, stresat de atingerea performanței. Relaxați-vă! Măcar un timp. Hygge înseamnă să găsești fericirea în plăceri simple și să știi că totul o să fie bine.”

Puncte forte vs. puncte slabe

Puncte forte:

 • Cartea se citește foarte repede, are un limbaj simplu, iar conținutul poate fi comparat ușor cu cel al unei reviste (rețete, sondaje, topuri). Din loc în loc sunt inserate fotografii care animă lectura și ajută la conturarea unei imagini clare asupra stilului de viață nordic.
 • De-a lungul scrierii, am întâlnit numeroase curiozități care m-au încântat și uimit totodată. Un exemplu este inserarea unor cuvinte și sintagme unice din întreaga lume (în portugheza braziliană cuvântul „cafune” înseamnă „trecerea delicată a degetelor prin părul persoanei iubite”).
 • Un punct forte pentru carte este faptul că își atinge scopul. Pe parcursul lecturii, m-am oprit subit, înțelegând că trăiam un moment hygge în timp ce învățam practic ce semnifică acesta.
 • Mica enciclopedie a lui Meik Wiking m-a convins categoric să vizitez Copenhaga prin fotografiile și tradițiile prezentate (posibilitatea de a vizita vâslind o parte din centrul orașului, Christianshavn, m-a fascinat imediat).
 • Am descoperit în această carte o călăuză spre a redescoperi bucuria în simplitate, spre a-mi crea o monotonie dulce, dorită.

Puncte slabe:

 • Un punct slab al acestei cărți este faptul că scriitorul nu pătrunde mai adânc în explicații, ceea ce îți permite să uiți relativ repede cunoștințele căpătate.  

Cele cinci citate prin care am simțit “Hygge”:

 • „Se spune că supereroii preferați spun multe despre tine. Americanii îi au pe Superman, pe Spiderman și pe Batman. Danezii… ei bine… danezii îl au pe Omul-Prăjitură. ”
 • “Fericirea nu poate fi cumpărată, dar poți cumpăra prăjituri, și este aproape același lucru…”
 •  „După cum am menționat în capitolul despre mâncare, „hygge” înseamnă să-ți oferi ție însuți și celorlalți câte o delicatesă. Înseamnă să savurezi momentul și plăcerile simple ale mâncări bune și ale companiei de calitate.”
 • „Timpul petrecut cu alții creează o atmosferă caldă, relaxantă, prietenoasă, realistă, apropiată, agreabilă și primitoare. Seamănă, din multe puncte de vedere, cu o îmbrățișare plăcută, – dar fără contact fizic.”
 • „Cineva îți pune o mână pe umăr, îți dă un sărut sau te mângâie pe obraz și te simți, instantaneu, calm și fericit. Așa funcționează corpul nostru: este un lucru minunat! ”

Întrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Categoric nu!
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Nu.
 3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?
  • De-abia aștept să citesc “Lykke – în căutarea celor mai fericiți oameni din lume”.
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?
  • Așază-te confortabil sub o pătură călduroasă și bucură-te de o excursie de 288 de pagini în Danemarca. Descoperă-le rețetele, stilul vestimentar și, cel mai important, descoperă piedestalul fericirii lor!

Note și recomandări

Nota:     

P.s.: Criteriile după care mă ghidez sunt prezentate în rubrica „Despre blog”!      

Recomand!

Recomand acest roman tuturor persoanelor care înțeleg sau își doresc să înțeleagă importanța noțiunii de fericire în viața noastră de zi cu zi, persoanelor care apreciază bucuria silențioasă a liniștii.

Este o scriere universală: poate fi plăcută, deopotrivă, de bărbați și femei, de tineri și vârstnici, ce cititori experimentați și debutanți.

Voi încheia printr-un citat din carte care surprinde esențialul: “hygge poate fi gustat, mirosit, atins, auzit și văzut. Dar, cel mai important, hygge se simte.”