Autor: A.J. Cronin

Anul aparitiei: 2012

Editura: Orizonturi

Nr. pagini: 340

Categorie: Beletristică, roman de dragoste

Prezentare generală

Nu, romanul lui A.J. Cronin nu este suma dintre o poveste de dragoste împlinită și o insulă spaniolă, așa cum am crezut eu când am început să îl citesc. Romanul lui A.J. Cronin este un roman care cuprinde tineri și bătrâni, iubire și moarte, veselie și boală, este un roman despre destinele unor personaje ca mine, ca tine, ca oricare dintre noi.

Totul începe cu imaginea unui doctor dornic să se ascundă în alcool de eșecul său profesional, cu un prieten de nădejde și cu un vas și se sfârșește departe de acestea.

Cartea prezintă momente antrenante, dar și momente statice, alegeri pe care le contești, dar și alegeri pe care le aprobi. Totuși, cel mai important rămâne pentru mine, că indiferent de cât de antrenante sau statice sunt, ori de cât le aprobi sau le contești, acele momente și alegeri sunt reale. Le simți și le înțelegi.

Lectura aceasta este desprinsă din viață, cu bune și rele, cu oameni visători și oameni pragmatici, cu eșecuri și reușite. Nu, romanul lui A.J. Cronin nu este incredibil, este pur și simplu „adevărat” și acest aspect îl face să merite.

Puncte forte vs. puncte slabe

Puncte forte:

 • Începutul romanului te provoacă să îti adresezi întrebări (Unde se duc Harvey și Ismay? De ce pleacă?), ceea ce te conectează cu scrierea și oferă dinamică lecturii.
 • Cuvintele în spaniolă precum „marquesa”, „si”, „senor”, „adios” creează atmosferă și te integrează în universul cărții, în special când adaugi și refrenul „El amor es dulce/ Y el que lo desprecia un loco.”. Pentru traducere va trebui să citești romanul! 🙂
 • Limbajul este artistic, fără a fi dificil. Domină dialogul, fără a lipsi, totuși, descrierile sau narațiunea.
 • Construcția personajelor este unul din principalele puncte forte, deoarece acestea au caractere definite de la prima pagina până la ultima. Personajele îți devin ușor dragi și ajungi să le confuzi cu oameni, să le consideri adevărate. Vei întâlni o varietate de personalități, de la femeia senilă care vorbește de ea la persoana a treia, la doctorul care își îneacă amarul în băutură sau tânăra care se stinge în captivitatea propriei căsnicii.
 • Există pasaje și comparații amuzante precum „era mai subțire ca o coadă de șobolan”. Și da, se referea la o fată!

Puncte slabe:

 • Titlul și coperta romanului mi-au indus falsa senzație că voi citi o carte care să îmi trezească dorința de a pleca pe o insulă exotică, care să îmi prezinte o poveste de dragoste trăită pasional printre valuri și palmieri, ceea ce nu se întâmplă. Romanul, contrar așteptărilor mele, abundă în pasaje și destine triste.
 • Povestea de dragoste a protagoniștilor nu este foarte ofertantă, insistându-se pe prezentarea unui preludiu al relației lor. Vei descoperi singur dacă se consumă sau nu, eu nu divulg nimic!

Cele cinci citate prin care am pășit în „Gran Canaria”:

 • „Erau împreună în casa aceasta pustie, învăluiți de miresmele calde ale nopții, singuri. Și nimic nu se va schimba pentru că erau predestinați unul altuia. ”
 • „am convingerea că n-ai dreptul să primești de la viață decât dacă investești ceva în ea. Iar oamenii pe care îi cunosc pretind să ia mereu, fără să dea nimic în schimb.”
 • „Erau două biete făpturi umane care se țineau de mână în universul acesta, vast și nepăsător: doi atomi fără importanță pierduți în noaptea neagră. […] Era începutul și era sfârșitul”
 • „Există pe lume o mulțime de lucruri de care habar n-aveam mai înainte – lucruri inexplicabile care depășesc rațiunea noastră. Ne închipuim că știm totul și când acolo nu știm nimic… Absolut nimic.”
 •  „Stăteau unul lângă altul pe întuneric uniți într-o intimitate misterioasă. Nimic altceva nu mai avea importanță. Timpul și spațiul se topiseră undeva în necunoscut. ”

Întrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Nu.
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Da, „Castelul pălărierului”.
 3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?
  • Da! 
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?
  • Privește personajele cu atenție și permite-le să se transforme în oameni. „Gran Canaria” este despre destine și alegeri, nu despre poveste.

Note și recomandări

Nota:                                           

P.s.: Criteriile după care mă ghidez sunt prezentate în rubrica „Despre blog”! 

Recomand!

Recomand romanul oamenilor interesați de destinele altor oameni, de istorii despre cum să înveți să te ridici atunci când nu poți să alegi decât să cazi, de povești simple, dar credibile. Nu e o carte pentru cei ce caută strălucire în lectură, ci pentru cei ce caută lumescul.