dracula

Autor: Bram Stocker

Anul apariției: 2008

Editura: Adevărul holding

Nr. pagini: 416

Categorie: Roman gotic, horror, ficțiune, literatură clasică

Prezentare generală

Scrierea lui Bram Stocker e o călătorie printre cruci, țipete, sinucideri, usturoi și, bineînțeles, fiori de teamă. Povestită din prisma mai multor personaje, prin pagini de jurnal și scrisori, aceasta e dominată de o intimitate vie, ce cufundă cititorul printre file.

„Dracula” debutează cu trimiterea lui Jonathan Harker, secretar de avocat, în Transilvania, pentru a-l ajuta pe Conte să cumpere o casă în Anglia. Vizita este presărată cu experiențe traumatizante pentru bărbat care hotărăște să scrie într-un jurnal întâmplările, în speranța că vor ajunge la logodnica sa, Mina. Astfel, se naște o luptă pentru supraviețuire între vampir și oameni, o luptă creionată printre legende și peisaje gotice.

Romanul prezentat este un clasic, care înainte de aventuri și frică, se remarcă prin aroma nobilă, vetustă a descrierilor admirabile.

Puncte forte vs puncte slabe

Puncte forte:

 • Romanul abundă în trimiteri la teritoriul României (Bistrița, Pasul Bârgăului, Bucovina, Sf. Gheorghe) și la mâncăruri (mămăligă). Recunosc, a fost cu adevărat plăcut să citesc amănunte atât de familiare.
 • Descrierile excelează! Sunt vizuale, artistice, impregnate de aerul întunecat specific: „Între ruine și oraș se înalță o altă biserică, cea parohială, înconjurată de un vast cimitir, plin de pietre funerare. […] Într-un loc, o cărăruie nisipoasă trece peste pietrele risipite. Prin cimitir sunt alei cu bănci, unde lumea poposește ceasuri întregi ca să privească priveliștea magnifică și să se bucure de adierea brizei.”
 • Prezentarea aventurii prin paginile de jurnal și scrisori contribuie la intensificarea credibilități și la crearea unei senzații de intimitate, care apropie cititorul de lectură. Astfel, eu am simțit teama personajelor datorită felului în care o comunicau și, nu neapărat, prin natura întâmplărilor.
 • Integrarea lui Renfield oferă culoarea romanului, deoarece este imposibil să nu fi contrariat de existenta unui zoofag captiv într-un centru de probleme psihiatrice! Da, mănânce muște! Și asta nu e tot…

Puncte slabe:

 • Ritmul este mult prea lent pentru un roman cu vampiri… Îmi asum că poate este o preferință subiectivă, dar când citesc cărți cu personaje fantastice îmi place să trăiesc cu sufletul la gură fiecare mișcare, fiecare cuvânt. Sinceră să fiu, am avut nevoie de foarte multă răbdare pentru a duce la sfârșit lectura.
 • Cartea nu m-a marcat. I-a lipsit puterea sau o răsturnare de situație spectaculoasă… Povestirea a fost excesiv de regulată.
 • Există prea multe personaje incolore, care nu au voce, deși vorbesc! Inclusiv Jonathan Harker are un caracter care m-a împiedicat să-i rețin numele… 

Cinci citate către Castelul lui „Dracula”:

 • „Dar vremea războaielor a apus. Sângele e un lucru prea prețios în aceste zile de pace dezordonată, iar gloria acestor mari seminții rămâne numai o poveste frumoasă.”
 • „Un om poate să-și dea seama cât a suferit în timpul nopții după cât de dulce și scumpă inimii și ochilor i se înfățișează dimineața.”
 • „Niciodată nu văzusem pe un chip omenesc o asemenea expresie de răutate și ciudă și nădăjduiesc că niciun muritor nu va mai vedea așa ceva vreodată. Culoarea frumoasă se făcuse lividă, ochii păreau să arunce scântei de foc infernal […] iar gura frumoasă, pătată de sânge, se mări până deveni pătrată, ca în măștile furiei, ale grecilor și japonezilor. Dacă pe vreun chip s-a putut citi vreodată moartea, dacă privirile ar fi putut ucide, atunci acel chip se afla în fața noastră.”
 • „Mi-au spus să mă duc la culcare și să dorm; of, și bărbații ăștia! Ca și cum o femeie ar putea dormi când cei pe care ea îi iubește sunt în pericol.”
 • „Totul era atât de ciudat, misterios, atât de incredibil, încât încetul cu încetul mă cuprinse sentimentul că sunt jucăria și miza unor puteri stranii, și această singură și vagă idee mă paraliza într-un fel.”

Întrebări standard și răspunsuri

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
 • Nu

2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?

 • Nu

3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?

 •   Momentan, nu!

4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?

 • Înlătură concepția formată de seriale și cărțile recent apărute despre vampiri, deoarece te vei confrunta cu o dezamăgire! Nu, Dracula nu este sensibil, nu trăiește o dragoste care să îl umanizeze și nu încearcă să salveze planeta! Nici măcar nu are părul perfect! Dracula e malefic, lipsit de orice emoție și tot ce dorește este să se hrănească cu sânge uman! Fără alte complicații…

Note și recomandări

Nota:

P.s.: Criteriile după care mă ghidez sunt prezentate în rubrica „Despre blog”!

Recomand!

Recomand „DRACULA” persoanelor care iubesc stilul clasic al scrierii (încărcat de detalii, cu un ritm mai puțin alert), întâmplările fantastice și legendele! Totodată, dacă ești interesat de vampiri și obișnuiești să devorezi orice material care cuprinde informații despre ei, acest roman este un must-read, deoarece prezintă originile!