Domnul Ibrahim si florile din Coran

Autor: Eric-Emmanuel Schmitt

Anul apariției: 2013

Editura: Humanitas

Nr. pagini: 76

Categorie: Beletristică

Prezentare generală

„Domnul Ibrahim și florile din Coran” este un roman care îi vorbește cititorului, în care cuvintele au glas și au învățat chiar să surâdă. Aceste cuvinte îți vor transmite povestea tânărului Moise (Momo) și a băcanului mereu însoțit de Coran, Domnul Ibrahim, între care se creează o legătură de o profunzime mistică. Cele 76 de pagini ale scrierii lui Eric-Emmanuel Schmitt nu pot fi prezentate decât prin două cuvinte: simplitate și emoție. Întreaga lectură este o îmbinare între pilde și umor, ceea ce oferă o atmosferă cordială, sensibilă, care proiectează realitatea într-o lume de poveste. „Domnul Ibrahim și florile din Coran” este un roman care, mai presus de orice altceva, luminează!

Puncte forte vs. puncte slabe

Puncte forte:

 • Stilul romanului este de o inocență cuceritoare prin limbajul simplu și nostim care creează atmosfera propice descoperirii personajelor.
 • Scrierea este colorată de pasaje comice, Momo crezând că sufismul este o boală de care suferă Domnul Ibrahim.
 •  M-a surprins pasajul în care este prezentat dansul dervișilor prin vizualul descrierii și sacralitatea pe care o transmite. La misticul cărții contribuie, totodată, numeroasele trimiteri cu caracter religios.
 • Romanul transmite emoție prin sentimentul de real, de veridic al tuturor întâmplărilor și trăirilor. Pe mine, Moise și Domnul Ibrahim m-au convins! Îi cred.

Puncte slabe:

 • Singurul punct slab al acestui roman este că se termină prea repede. Din punct de vedere obiectiv, numărul de pagini este în armonie cu stilul scrierii, desăvârșind-o. Nu pot însă să nu recunosc că mi-aș fi dorit să nu mă despart atât de repede de Momo!

Cinci citate din „Domnul Ibrahim și florile din Coran”:

 • „Iubirea ta pentru ea este numai a ta. Îți aparține. Chiar dacă ea o refuză, nu poate schimba nimic. […] ceea ce oferi rămâne la tine mereu; ceea ce păstrezi este pierdut pentru totdeauna!”
 • „-Ah, nu o lua pe autostradă Momo, nu pe autostradă. Când mergi pe autostradă ești îndemnat să mergi, dar să nu vezi nimic. […] Noi nu facem geometrie, noi călătorim. Găsește-mi drumeaguri care să ne arate tot ceea ce este de văzut”
 • „Când dansezi, inima cântă asemenea păsării care dorește să se confunde cu Dumnezeu.”
 • „Un bărbat își petrece viața doar în două locuri: fie în pat, fie în pantofi. […] Dacă pantofii te bat, îi schimbi. Picioarele te asigur că n-o să poți să le schimbi”
 • „Chiar și astăzi când lucrurile nu merg, mă învârtesc. […] Deasupra mea cerul se rotește. Pământul se rotește sub picioarele mele. Nu mai sunt eu, ci unul dintre atomii care se rotesc în jurul vidului care este totul.”

Întrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Nu.
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Da, am citit „Elixirul dragostei”, „Oscar și Tanti Roz”, „Femeia în fața oglinzii.”
 3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?
  • Da, cu siguranță! “Cea mai frumoasă carte din lume” este deja pe lista mea de cumpărături. 
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?
  • Permite-i lui Momo să îți arate puterea zâmbetului!  

Note și recomandări:

Nota:

P.s.: Criteriile după care mă ghidez sunt prezentate în rubrica „Despre blog”!

Recomand!

Recomand acest roman datorită ambianței în care te introduce, datorită puterii de a-ți așeza un zâmbet pe față și de a-l menține viu 76 de pagini. „Domnul Ibrahim și florile din Coran” este o carte sinceră.