Autor: Svetlana Aleksievici

Anul aparitiei: 2015

Editura: Corint

Nr. pagini: 336

Categorie: Memorii, carte de nonficțiune

Dezastrul de la Cernobîl nu este o carte.

Dezastrul de la Cernobîl este o istorie trăită și suferită.

Aceasta nu este o recenzie oarecare, nu voi respecta structura obișnuită și nu voi da o notă.

Prezentare generală

Cartea Svetlanei Aleksievici nu este cartea din care vei afla detaliile tehnice care au condus la explozia reactorului sau explicații fizice, chimice a ceea ce s-a întâmplat în 1986.

Cartea Svetlanei Aleksievici este cartea mamelor care și-au pierdut copiii, cartea văduvelor care încă își plâng soții, a sufletelor arse de consecințele unei catastrofe care încă se resimte.

„Dezastrul de la Cernobîl” este compus din mărturisirile oamenilor care au privit radiația în ochii celor din jur, pentru care viața s-a împărțit între „înainte de Cernobîl” și „după Cernobîl”.

Destăinuirile acestor oameni sunt scrise astfel încât în timp ce citești să trăiești senzația că ți se adresează ție. Vei sta la o masă, iar pe scaunul din fața ta se vor așeza pe rând copilul care se joacă de-a „radiația” pe holurile spitalului în care a crescut, femeia al cărei soț nu s-a mai întors vreodată acasă și bătrânii care și-au părăsit casele, amintirile și trecutul într-o după-amiază.

Mi-a fost teamă inițial să citesc această carte, mi-a fost teamă de durerea pe care o respirau paginile ei. Însă, „Dezastrul de la Cernobîl” este mai mult decât suferință, este istoria unor destine care nu au știut cu ce se confruntă, care au mers râzând spre moarte, care au fost sacrificate fără să se știe vreodată cu adevărat de cine și pentru ce.

Este cu siguranță o lectură emoționantă, care îți provoacă durere și revoltă, dar cel mai important este o lectură care te dezmorțește și te ancorează în adevăr. Îți arată că trebuie să îți apreciezi viața, să te oprești din lamentat și să îți înăbuși orice instinct de ignoranță.

Așa cum însăși autoare afirmă, această scriere „nu este o carte despre Cernobîl, ci despre lumea Cernobîlului.”.

Cinci citate din mărturiile celor care au trăit „Dezastrul de la Cernobîl”:

 • „Voiam să nasc din dragoste.

Așteptam primul copil. Soțul voia un băiat, iar eu, o fetiță. Medicii încercau să mă convingă: – Trebuie să vă hotărâți să faceți avort. Soțul dumneavoastră a fost multă vreme la Cernobîl. […] Dar eu nu am crezut pe nimeni. […] Citeam prin cărți că iubirea poate să învingă orice. Până și moartea.

Copilul s-a născut mort și fără două degete. Fetiță. Am plans.”

 • „și au împușcat animalele. Iar câinii fugeau când auzeau voci omenești, ca și pisicile. Nici caii nu mai puteau să priceapă nimic. Și ei nu erau deloc vinovați – nici animalele sălbatice, nici păsările – și mureau fără să spună nimic, lucru care este și mai îngrozitor. ”
 • „Un om cu un topor și cu un arc sau un om cu un aruncător de grenade și camere de gazare nu-i poate omorî pe toți oamenii. Dar un om cu un atom… Tot pământul e în pericol.”
 • „Viața noastră se învârte în jurul unui singur lucru, în jurul Cernobîlului. Unde a fost atunci, cât de departe de reactor a locuit? Ce a văzut? Cine a murit? Cine a plecat? Unde?”
 •  „Îl iubeam! Și încă nu știam ce mult îl iubeam!

Abia ne căsătorisem, încă nu ne bucurasem de tot unul de altul. Mergeam pe stradă. Mă ia în brațe și mă învârte. Și mă sărută, mă sărută. Oamenii trec pe lângă noi și zâmbesc toți.

Clinica pentru boli de iradiere intense – 14 zile. În 14 zile omul moare.”

Întrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Nu. „Dezastrul de la Cernobîl” este cartea cu care fiecare din noi ar trebui să ne confruntăm măcar o dată în viață.
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Nu.
 3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?
  • Da. 
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?
  • Citește-o, analizeaz-o, înțelege-o! Lasă cartea să te confrunte cu realitatea și să te maturizeze.

Note și recomandări

Nu voi acorda notă acestei cărți, deoarece nu este o operă ce poate fi notată, ci este o operă ce poate fi doar recomandată.

Îți recomand să citești „Dezastrul de la Cernobîl” atunci când simți că vrei să pătrunzi mai adânc în lumea care te înconjoară, când ești pregătit să accepți că viața implică și catastrofe.

Cartea Svetclanei Aleksievici este o carte care îți deschide ochii și luptă împotriva ignoranței!