Autor: Beth Turley

Anul apariției: 2020

Editura: Litera

Nr. pagini: 256

Categorie: Cărții pentru copii

Prezentare generală

Romanul lui Beth Turley este construit în jurul unei fetițe de 10 ani, cu coșuri, care se prezintă încă din primele pagini “Bună, eu sunt Hannah. Sunt campioană la ortografie, îmi plac poveștile și sunetele.”

Hannah este un personaj cu o inteligență neobișnuită pentru vârsta sa, care se confruntă cu probleme frecvente ale societății și, anume, hărțuirea în școală și certurile aprige dintre părinți. Ceea ce impresionează de-a lungul scrierii este paralela permanentă între cum se prezintă realitatea în care trăiește fetița și ce turnură neașteptată ar fi avut evenimentele dacă ar fi trăit într-o poveste.

Atmosfera scrierii nu este de tristețe, ci de speranță (protagonista dă dovadă de mult curaj și evoluează permanent), fiind presărată și cu pasaje amuzante: citind că Romeo trebuie să o sărute pe Julieta, Hanna se sperie, fiind “îngrozită că o să cresc mare și o să sărut vreun Romeo, și o să-l iubesc așa de mult, încât n-o să pot trăi fără el.”

Cartea “Dacă aceasta ar fi o poveste” este de fapt un manifest împotriva fenomenului de bullying, care ilustrează prin empatie și dulce naivitate, fragilitatea personalităților aflate în formare.

Puncte forte vs. puncte slabe

Puncte forte:

 • Romanul abundă în scene care ar fi pe placul copiilor precum imaginea unei monezi mâncând popcorn într-un cinematograf sau discuții cu semnul de stop ori o ceașcă.
 • Notele colaterale din însemnările consilierei școlare sunt hazlii: “să-l facem pe acest elev președintele Statelor Unite.”.
 • Este un roman educativ, transmițându-le copiilor definițiile unor cuvinte precum “introvertit”, “permutare”, “persistent”, “acut”, prin pasiunea fetiței pentru termeni noi.
 • M-a impresionat atât de tare felul în care se prezintă romanul, modul în care sunt imprimate literele și așezarea în pagină, încât mi-a părut rău să subliniez citatele preferate pe carte (ceea ce se întâmplă foarte rar, deoarece aceasta este plăcerea mea vinovată).
 • Personajele sunt atât de veridice, încât mi se întâmpla să omit în timpul lecturii că Hannah, fetița care pendula între adevărul aspru al vieții și plăsmuirile copilăriei, nu exista.
 • Cel din urmă punct forte este trimiterea la universul din “Charlie și fabrica de ciocolată” de Roald Dahl: “rup hârtia și zăresc strălucirea cuprului, ca un bilet de aur în batonul de ciocolată Wonka”.

P.s. Nu am citit cartea (este pe lista), dar am vizionat filmul și vi-l recomand!

Puncte slabe (din perspectiva cititorului adult):

 • În a doua parte a romanului, desfășurarea acțiunii devine ușor monotonă, cumva facilă pentru cititorii maturi.

Cinci citate creionate “Dacă aceasta ar fi o poveste”:

 • “Eu măsor fericirea fiecărei zile în funcție de sunete. Zilele fericite sună precum televizorul cu volumul scăzut sau precum gânguritul păsărilor, care se aude prin plasa de țânțari de la ușă. Zilele triste sună ca vasele murdare care se lovesc unul de altul în chiuvetă. Zilele triste sună ca vocile prea puternice. Odată ce ziua este pătată de tristețe, e greu să o mai faci să fie din nou fericită.”
 • “Hărțuirea este la fel de dureroasa ca un pumn în plină figură, chiar dacă nu te atinge. Hărțuirea te face să uiți de orice altceva, mai puțin de faptul că vrei să fii teafăr și nevătămat.”
 • “Închid ochii și strâng pleoapele până când vocile din trecut și cele din prezent încetează să se mai izbească unele de altele ca într-un accident de mașină pe care nu-l pot înțelege.”
 • “Și-ar fi pus un brat puternic pe umărul băiatului și ar fi spus: <<Este absolut normal. Am trecut cu toții prin asta. Nu va dura o veșnicie>>. Nimeni nu știa cum să fie ceea ce trebuie să fie.”
 • “Îmi place drumul spre casă, pentru că îmi dau seama cum se simte fiecare lună. Octombrie este ca atunci când te cufunzi în apă rece, dar genul de apă rece plăcută, care te face să te simți mai treaz. Cel mai bun sunet este ascuns în aerul de octombrie, în mirosul fumului de la hornuri și în frig. Cântecul corului frunzelor tremurătoare. Șoapta vântului care are un secret.”

Întrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Nu.
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Nu.
 3. As mai citi cărți ale acestui autor?
  • Da. 
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?
  • Permite-ți să mai ai 10 ani o dată și să speri că animalul tău preferat de pluș îți va vorbi!   

Note și recomandări

Nota:             

P.s.: Criteriile după care mă ghidez sunt prezentate în rubrica „Despre blog”!      

Recomand!

 “Dacă aceasta ar fi o poveste” este un roman pentru copii, care poate încânta oricând și copilul din mine sau copilul din tine.

Copii: Recomand această carte cititorilor copii, deoarece are puterea de a trezi empatia pentru povestea Hannei, arătându-le acestora gravitatea urmărilor fenomenului de bullying .

Adulți: Recomand această carte adulților atât pentru pasajele în care este subliniată influența mediului familial asupra comportamentului copilului, cât și pentru gustul inocenței și sensibilitatea care impregnează fiecare pagină.

P.s.: Tu de cate ori te-ai întrebat “Cum ar fi dacă aceasta ar fi o poveste?”.