Autor: Neil Gaiman

Anul apariției: 2008

Editura: Tritonic

Nr. pagini: 150

Categorie: Carte pentru copii, aventură, beletristică, ficțiune, mister

Prezentare generală

Scrierea lui Neil Gaiman este despre ploaie, frig, o casă veche, vecini ciudați, o pisică vorbitoare și un univers paralel perfect! Și, totuși, este despre mai mult de atât! 

Coraline, o fetiță de 12 ani, se mută împreună cu părinții săi într-o casă veche unde umbrele prind viață. Simțindu-se singură din cauza programului încărcat al adulților, se hotărăște să numere ușile si geamurile din clădirea friguroasă. Astfel, descoperă o ușă mică, încuiată, pe care reușește să o deschidă cu o cheie vetustă. Ce ascunde această intrare? Un tunel spre o dimensiune perfectă, în care Coraline se întâlnește cu cealaltă mamă și celălalt tată. Spre deosebire de părinții reali, aceștia au timp să se joace cu ea și să îi pregătească mâncărurile preferate, însă ceva este diferit! De ce au oare nasturi negri în loc de ochi?

„Coraline” este o lectură plină de elemente fantastice și de învățături, care te va speria cu fiecare pagină parcursă. Vestea bună este că nu sunt decât 150!

Puncte forte vs puncte slabe

Puncte forte:

 • Protagonista are un caracter construit excelent! Tenacitatea și curajul sunt trăsăturile dominante, iar oglindirea lor în acțiune este cu adevărat veridică. Coraline nu se lasă intimidată și reușește să anticipeze mișcările celorlalte personaje, fiind un exemplu pentru copiii care vor lectura aventurile ei.
 • Atmosfera este dominată de mister, un mister rece care emană fiori de groază! Descrierile sunt întunecate, aparițiile fantomatice sunt nelipsite, iar senzația de neliniște, de angoasă, este omniprezentă.
 • Limbajul este simplu, potrivit unei aventuri pentru copii, fiind presărat cu replici amuzante: „Coraline se întreba de ce atât de puțini dintre adulții pe care-i cunoștea erau logici”. 
 • Neil Graiman reușește să construiască o carte vizuală datorită imaginației hiperbolice pe care o dovedește de-a lungul scrierii, fără a o lipsi, totuși, de profunzime (aceasta reiese și din unele citatele alese în următoarea parte a recenziei).

Puncte slabe:

 • Ma bucur să te anunț, cititorule, că nu am identificat puncte slabe. Bineînțeles, am privit cartea ca pe o poveste pentru copii, deoarece cu acest scop a fost scrisă! 

Cinci citate prin care am cunoscut-o pe „Coraline”:

 • „dai dovadă de curaj atunci când ți-e frică, dar faci ce trebuie”
 • „Trebuia să primești o lecție, dar noi îmblânzim dreptatea cu milă, iubim păcătosul, deși urâm păcatul.”
 • „Apoi alese cu grijă un gândac deosebit de mare și de negru, îi smulse picioarele (pe care le aruncă, grijulie, într-o scrumieră mare de sticlă, aflată pe măsuța de lângă canapea) și aruncă gândacul în gură.”
 • „Oamenii sunt împrăștiați peste tot. Dar pisicile se țin împreună.”
 • „Uneori Coraline uita cine e în timp ce visa cu ochii deschiși că explorează Arctica sau pădurea tropicală amazoniană sau Africa neagră și numai când o bătea cineva pe umăr sau îi rostea numele se întorcea înapoi de la o distanță de un milion de mile, tresărea și trebuia să-și reamintească într-o fracțiune de secundă cine era și care era numele ei, apoi era din nou complet în lumea asta.”

Întrebări standard și răspunsuri:

 1. Ana din prezent, care tocmai a terminat de citit cartea, ar opri-o pe Ana din trecut să o cumpere?
  • Nu
 2. Am mai citit alte cărți ale acestui autor?
  • Nu
 3. Aș mai citi cărți ale acestui autor?
  • Da
 4. Ce sfat i-ai da celui care urmează să o citească?
  • Fii din nou copil pentru 150 de pagini și cutreieră alături de Coraline cealaltă dimensiune! Totodată, pregătește-te să parcurgi o lectură facilă!

Note și recomandări 

Nota:

Recomand!

„Coraline” este o carte ce merită să fie citită atât de cititorul tânăr, cât și de cel matur, chiar dacă se încadrează în categoria de literatură pentru copii. În ciuda aparențelor create de exprimarea simplă, scrierea transmite concluzii puternice și subliniază printr-o aventură magică și plină de amuzament, impactul pe care îl are singurătatea asupra copiilor. Tind să precizez că această lectură ți se va potrivi mai bine dacă simpatizezi cărțile fantasy!

P.s. Povestea cuprinde multe elemente înfricoșătoare, așa că se adresează copiilor mai mari de 10 ani!

P.s. Îți recomand, cititorule, să urmărești, si animația bazată pe această carte, în special în această perioadă a anului!  Trick or treat!