Astăzi inaugurăm o nouă rubrică pe blog și, anume, rubrica de interviuri despre artă și cărți!

Prin această rubrică, cititorule, îți prezint persoane cât mai diverse, din domenii care variază de la medicină, afaceri, artă la beauty, marketing sau gastronomie și care au în comun pasiunea pentru citit. Sunt oameni pe care mulți dintre noi îi urmărim pe rețelele de socializare, oameni care au înțeles avantajele cărților într-o lume modernă și îți povestesc experiența proprie cu lectura.

Voi deschide rubrica de interviuri cu un tânăr antreprenor și consultant în vânzări pe care l-am descoperit pe pagina lui de instagram, „Lecții de succes”, și, anume, Robert Cizmaș. Robert are 22 de ani, este pasionat de dezvoltarea personală și îi place să ajute oamenii să se bucure de o viață cât mai frumoasă.

Robert mi-a răspuns la câteva întrebări despre cărți, pe care te invit să le citești pentru a afla de ce să dedici mai mult timp lecturii și recomandări de cărți din domeniul dezvoltării personale.

1. Care este prima carte pe care îți amintești că ai citit-o și cum ai ajuns să o citești?

ROBERT: Citesc de când eram mic, însă am avut o pauză de câțiva ani. Am reînceput să citesc în clasa a 11-a, iar prima carte de dezvoltare personală pe care am parcurs-o a fost „Cel mai iubit om din Babilon” de George S. Clason. Am ales această carte, deoarece era recomandată pe foarte mult bloguri, de foarte mulți antreprenori.

Eram la o vârstă în care îmi doream să fiu și eu ca ei, așa că mi-am propus să văd care este secretul acestor oameni de succes. Observând că majoritatea antreprenorilor pe care îi urmăream citeau și recomandau cititul, am hotărât să o fac și eu. Printre cărțile despre care ei vorbeau se afla și „Cel mai iubit din Babilon” și, astfel, am ajuns la aceasta.

2. Care este prima carte care te-a fascinat și din ce gen face parte?

ROBERT: Nu îmi amintesc exact prima carte care m-a fascinat, deoarece am citit mult în clasele a IV-a, V-a, VI-a, chiar și o carte pe zi. În mare parte erau povești. Îmi amintesc cărți precum „Colț alb” sau „Câinele din Baskerville”.

Primul roman pe care l-am citit, o serie de cărți SF, a fost „Eragon” și mi-a plăcut foarte mult. Nu mai citisem înainte o carte atât de mare, erau 4 volume, cu aproximativ 600 de pagini fiecare. Practic am citit în jur de 2500 de pagini în două-trei luni, în vacanța de vară din clasa a VII-a, și recunosc că m-a fascinat acea serie.

3. Care este cartea ta preferată și de ce?

ROBERT: Este dificil să aleg, deoarece îmi plac foarte multe cărți, dar cred, totuși, că aș opta pentru „Cele 7 desprinderi ale persoanelor eficace” de Stephen R. Covey. Am citit cartea de 3 sau 4 ori și m-a atras faptul că sunt lecții pe care toți oamenii ar trebui să le cunoască, însă sunt prea puțini cei care le știu. De fapt, nu cred că le știe cineva pe toate cele șapte, cu excepția, bineînțeles, a celor care au citit scrierea.

Lecturând „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” am avut pur și simplu o revelație. Mi-am dat seama că nu știam aspecte importante despre viață și cum ar trebui ea tratată, așa că, după ce am terminat-o, m-am schimbat complet: am început să îmi îmbunătățesc relațiile, existența mea de zi cu zi. Ceea ce mi s-a părut uimitor a fost că toată această transformare a plecat doar de la o carte.

4. Există o carte pe care nu ai putut să o termini sau pe care nu ai mai citi-o vreodată? Care este aceea?

ROBERT: Au existat cărți pe care nu le-am terminat de citit, dar la majoritatea am revenit. Este o singură carte pe care nu am reluat-o. Am început-o într-o perioadă mai complicată a mea, lucram foarte mult și nu prea aveam timp de citit. Am ales o lectură destul de grea și nu am dus-o la capăt. Pe scurt, cartea este împărțită în trei. Prima parte este doar despre lecții personale din viața autorului și recunosc, nu am fost deloc atras de ele. Din ce am înțeles, celelalte părți sunt mult mai interesante, până și autorul recomandă să sari peste cea dintâi, însă eu m-am ambiționat să citesc tot. Numele scrierii este „Principii” de Ray Dalio și cred că o voi relua curând.

5. Care este genul tău preferat de cărți (dramă, dragoste, aventură, spiritualitate etc.) și cel care îți place cel mai puțin?

ROBERT: Genul meu preferat este tot ce ține de dezvoltare personală: educație financiară, spiritualitate, psihologie etc. Pe lângă aceste domenii, îmi plac și cărțile SF, însă consider că am o vârstă la care ar trebui să mă concentrez pe scrierile care mă ajută să evoluez și de aceea am lăsat deoparte aceste cărți și beletristica. Nu îmi plac dramele, în special cele scrise de autorii de români. Chiar dacă va deranja exemplul meu, nu îmi plac cărțile precum „Fluturi” de Irina Binder și alte volume asemănătoare.

6. Romane/ poezii/ piese de teatru?

ROBERT: Dintre romane, poezii și piese de teatru aș alege cu siguranță poeziile. Iubesc poeziile și cred că din acest motiv îmi place și muzica rap. Rap-ul este o poezie cu ritm și cu flow.

Am citit multe poezii până acum, doar că în ultimii ani am citit numai dezvoltare personală, punând accentul pe ce contează cu adevărat și, anume, evoluția mea.

7. Ai vreo poezie preferată?

ROBERT: Există o poezie pe care o recitam adesea în clasa a XI-a. Nu îmi amintesc unde o descoperisem (nu la școală), dar am uitat complet cum se numea. A doua poezie preferată pentru mine este „Floare albastră” de Mihai Eminescu. Consider că este o poezie genială și, totodată, cea mai bună poezie scrisă de un autor român.

8. Care este scriitorul tău preferat?

ROBERT: Nu pot spune că am un autor preferat, deoarece citesc cărți în funcție de subiectele pe care le dezbat. În dezvoltarea personală, fiecare autor urmărește, de obicei, un singur subiect și publică mai multe cărți pe această temă. Câțiva autori ale căror cărți imi plac mult sunt Kevin Dutton, Tony Robbins, Robin Sharma și Stephen Covey.

9. Despre a cui viață ți-ar plăcea să citești o biografie chiar dacă nu este scrisă?

ROBERT: Mi-ar plăcea să citesc o biografie despre viața lui Jay-Z, însă nu cred că are în prezent o biografie scrisă de o persoană care chiar l-a cunoscut extrem de bine. O autobiografie sigur nu are.

Omul are una dintre cele mai interesante vieți. Foarte puține persoane se pot lăuda cu astfel de experiențe, deoarece a trecut prin extrem de multe situații. Am citit mult despre el și aș citi orice carte se scrie despre el, fiind personalitatea mea preferată.

10. Ce e arta pentru tine?

ROBERT: Pentru mine arta este acel ceva pe care îl creezi când îți folosești imaginația, creativitatea și, pur și simplu, propria persoană, propria personalitate.

11. Care este forma ta de artă preferată?

ROBERT: Forma mea de artă preferată este muzica. Iubesc muzica, în special, cea prin care se transmite un mesaj, pentru că aceea mi se parte artă. In schimb, mi se pare doar talent. Muzica pe care o auzim în mare parte la radio este doar talent.

12. Un bonus pe care ți l-a adus cititul!

ROBERT: Sunt foarte multe bonusuri pe care mi le-a adus cititul. Am un vocabular mult mai bogat, îmi stăpânesc mult mai bine emoțiile, am relații mai de calitate, deoarece am aflat din cărți cum le pot îmbunătăți, sunt mai calm, mai rațional și am învățat foarte multe lucruri noi. Efectiv, viața mea s-a schimbat complet de când citesc des.

Sfârșit Partea I

Aștept cu nerăbdare părerea ta, cititorule, despre prima parte a acestui interviu!

Următoarele zile voi reveni cu partea a 2-a, în care Robert va continua să ne ofere idei de lecturi noi și să ne împărtășească mai multe curiozități despre relația lui cu cititul.

Mulțumesc Robert pentru că ai acceptat să vorbești despre cărți, pentru recomandări și sinceritate!