Rubrica de interviuri îl are ca invitat astăzi pe Marius Mihalca, autor, speaker motivațional și antreprenor. Așa cum însuși Marius afirmă, scopul său este să inspire oameni: „Îmi doresc să ajut cât mai mulți oameni să își descopere adevăratul potențial uman, acel potențial care abundă în iubire, bunătate și înțelegere, atât față de cei din jur, cât mai ales față de ei înșiși. Îmi doresc să curm suferința celor cu care interacționez, mai ales atunci când aceasta devine inutilă. Cred în oameni și în potențialul rasei umane.”

Marius mi-a răspuns la câteva întrebări despre artă și cărți, pe care te invit să le citești pentru a afla recomandări de cărți și de ce să dedici mai mult timp lecturii.

1. Care este prima carte pe care îți amintești că ai citit-o și cum ai ajuns să o citești?

Marius: Prima carte am citit-o în copilărie, dar nu îmi amintesc exact titlul. Știu că avea ca personaje trei ursuleți și era o combinație între imagini și text. În ceea ce privește cărțile efectiv lecturate, am citit mult în liceu, deoarece eram obligați de sistem, respectiv de profesoara de română care ne punea să povestim în clasă romanele avute în programa școlară. Eu am citit aproximativ 90% din programa școlară la limba și literatura română din vremea respectivă.

2. Care este prima carte care te-a fascinat și din ce gen face parte?

Marius: Prima carte care m-a fascinat se numește „Musashi” și este un roman în două volume destul de consistente. Este scris de Eiji Yoshikawa, face parte din literatura beletristică japoneză și prezintă viața celui mai cunoscut samurai din Japonia. Ce m-a impresionat pe mine este faptul că acest samurai a pornit de la a fi un simplu țăran care nu era în stare să folosească o bâtă și a ajuns maestru cu două săbii și cel mai cunoscut samurai din istoria Japoniei. 

3. Care este cartea ta preferată și de ce?

Marius: Dacă ar fi trebuit să răspund la această întrebare cu câteva luni în urmă aș fi răspuns cu ușurință „Musashi” de Eiji Yoshikawa, dar acum cred că, alături de acest roman, una dintre cărțile mele preferate este „21 de lecții pentru secolul XXI” de Yuval Noah Harari.

4. Există o carte pe care nu ai putut să o termini sau pe care nu ai mai citi-o vreodată? Care este aceea?

Marius: Nu știu dacă există o carte pe care nu am terminat-o odată ce am început-o, deoarece sunt foarte setat să duc la sfârșit o acțiunea începută, chiar dacă nu îmi place. De curând chiar, am cumpărat o carte a autorului Gunter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, iar după primele 20 de pagini mi-am dat seama că nu îmi place stilul în care scrie. Totuși, nu am abandonat cartea, este undeva prin noptieră și s-ar putea să mai citesc din ea.

5. Care este genul tău preferat de cărți (dramă, dragoste, aventura, spiritualitate etc.) și cel care îți place cel mai puțin?

Marius: Atunci când îmi pun problema ce citesc, încerc să fac un mix între mai multe tipuri de cărți disponibile. Lecturez cu mare plăcere beletristică și consider că poți învăța extrem de multe din literatura clasică, din literatura contemporană, din beletristică în general. Obișnuiesc să le îmbin pe acestea cu cărți științifice, cărți de matematică, de istorie, fizică și univers și dezvoltare personală.

6. Ai vreo poezie preferată?

Marius: Poezia mea preferată a fost mult timp „Numai poetul” de Mihai Eminescu, o poezie mai puțin cunoscută. În partea asta, a doua, a vieții îmi plac poeziile lui Ion Minulescu și recitesc „Romanța celor trei galere”, „Romanța nopții” etc. Sunt multe poezii care mi se par de foarte bună calitate.

7. Despre a cui viață ți-ar plăcea să citești o biografie chiar dacă nu este scrisă?

Marius: Mi-ar plăcea să citesc biografia lui Buddha. Nu știu dacă există această carte sau nu. Probabil, mi-ar plăcea să citesc și biografia lui Bill Gates și s-ar putea ca aceasta să fie deja scrisă.

8. Ce e arta pentru tine?

Marius: Pentru mine, arta este știința generării emoțiilor, utilizând diverse instrumente.

9. Care este forma ta de artă preferată?

Marius: Îmbrățișez toate formele de artă. Aș putea spune că literatura este favorita pentru că la ea apelez cel mai des, dar îmi place și filmul, urmăresc și sculpturi, încerc să înțeleg și pictura, sunt deschis către toate formele de artă și mi se pare că e în regulă astfel. Nu vreau să evidențiez una anume.

10. Romane/ poezii/ piese de teatru?

Marius: Aleg romane, poezii și piese de teatru. Îmi plac toate, mă bucur de toate în paralel. Înainte de pandemie, mergeam des la teatru și de-abia aștept să mă întorc.

11. Cum s-a schimbat relația ta cu cărțile după ce ai devenit și autor?

Marius: Nu pot să afirm că s-a schimbat relația mea cu cărțile după ce am devenit un autor publicat, dar pot spune că s-a schimbat pe parcursul redactării cărții mele. Atunci când scriu, nu pot să citesc. Practic, în acele perioade nu mai am focusul și energia necesare pentru a citi și mă concentrez pe ceea ce scriu. Astfel, ca să creez ceva, pierd ceva.

12. Un bonus pe care ți l-a adus cititul.

Marius: Ce înveți din lectură? Sunt o mulțime de beneficii. În primul rând, înveți cuvinte noi și modul de exprimare. Descoperi moduri diferite de exprimare ale autorilor, afli informații despre istorie, despre oameni, te relaxezi, îți îmbunătățești memoria. Sunt multe avantaje pe care ți le aduce cititul. În mare, te ajută să te dezvolți.

Sfârșit Partea I

Aștept cu nerăbdare părerea ta, cititorule, despre prima parte a acestui interviu!

Următoarele zile voi reveni cu partea a doua a interviului în care Marius va continua să ne ofere idei de lecturi noi și să ne împărtășească mai multe curiozități despre relația lui cu cititul.

Mulțumesc Marius pentru că ai acceptat să vorbești despre cărți, pentru recomandări și sinceritate!