Am revenit cu cea de-a doua parte a interviului cu Marius Mihalca despre artă și cărți.

Îți reamintesc, cititorule, că Marius este autor, speaker motivațional și antreprenor. Așa cum însuși Marius afirmă, scopul său este să inspire oameni: „Îmi doresc să ajut cât mai mulți oameni să își descopere adevăratul potențial uman, acel potențial care abundă în iubire, bunătate și înțelegere, atât față de cei din jur, cât mai ales față de ei înșiși. Îmi doresc să curm suferința celor cu care interacționez, mai ales atunci când aceasta devine inutilă. Cred în oameni și în potențialul rasei umane.”

Acesta mi-a răspuns la câteva întrebări despre cărți, pe care te invit să le citești pentru a afla de ce să dedici mai mult timp lecturii și recomandări de cărți din domeniul dezvoltării personale.

13. Dacă ai alege o singură carte pe care să o citească toată lumea, care ar fi aceea?

Marius: Cartea pe care o recomand cel mai des și o recomand tuturor are legătură cu ceea ce fac eu acum, cu relațiile și, anume, „Cele 5 limbaje ale iubirii” de Gary Chapman. Această carte ar putea ajuta foarte mulți oameni să își îmbunătățească considerabil relațiile dacă ar lua contact cu conținutul ei.

14. Citești scriitori români? Dacă da, există o carte pe care să o preferi din literatura română?

Marius: Citesc scriitori români! De fiecare dată când am ocazia încerc să sprijin scriitorii români și literatura română atât cât pot. În momentul de față nu am în minte o carte despre care să spun că se află printre preferatele mele de la scriitorii români, dar, dacă ar fi totuși să ofer un răspuns, aș alege „Inteligența materiei” de Dumitru Constantin Dulcan.

15. Care sunt criteriile după care alegi cărțile pe care urmează să le citești?

Marius: În principiu, aleg cărțile după cum simt. Sunt atent la ce citesc ceilalți și îmi rămân cărți în memorie, dar mi le pun și pe Goodreads, să am o listă de cărți în așteptare și acolo. De obicei, știu ce urmează să citesc, am planul întocmit pentru un an și încerc să îl urmez cât de mult pot, însă câteodată mai intră o carte direct pe prima poziție. Așadar, îmi aleg cărțile după ce simt că vreau să citesc în momentul respectiv

16. Ai cumpărat vreodată o carte pentru copertă? Numește-o!

Marius: Nu am cumpărat niciodată o carte pentru copertă, pentru că de fiecare dată înainte de a merge cu cartea la casierie să o plătesc citesc coperta patru, răsfoiesc la întâmplare începuturi de capitole și o frunzăresc.

17. Care este cea mai recentă carte citită?

Marius: Cea mai recentă care citită este „Investitorul inteligent” de Benjamin Graham. Este o carte destul de veche, scrisă în jur de anul 1960, autorul fiind mentorul lui Warren Buffett în ceea ce privește modul în care trebuie evaluate acțiunile.

18. Carte tipărită sau în format electronic?

Marius: Încă nu mi-am cumpărat kindle sau tabletă pentru citit. Am vrut, am fost foarte aproape acum câteva săptămâni, dar în cele din urmă am rămas un fan al cărții printate și astfel voi rămâne în continuare. În principiu, mă simt mai bine când am cartea în mână.

19. Preferi să comanzi cărți online, să le cumperi din librării sau să le împrumuți de la bibliotecă?

Marius: Cel mai mult îmi place să le cumpăr din librărie, dar comand destul și online pentru că de multe ori nu știu în ce librărie se găsesc. Cărți de la bibliotecă nu prea împrumut, deși am permis la Biblioteca Națională. Faptul că aceasta nu îți permite să iei cărțile acasă, ci trebuie citite în sălile de lectură, complică un pic lucrurile.

20. Ficțiune/ Nonficțiune?

Marius: Și de această dată voi alege ficțiune și nonficțiune. După cum spuneam, îmi alternez lecturile, ceea ce înseamnă că citesc ambele genuri.

21. Preferi să citești dimineața, la prânz sau seara?

Marius: Din păcate, citesc doar seara. Acest aspect mă face să adorm destul de repede, iar pe cale de consecință avansez greu. Uneori, îmi găsesc timpul și inspirația să citesc și pe parcursul zilei, iar atunci situația este un pic diferită. 

22. Teatru sau cinema?

Marius: Întotdeauna voi prefera teatrul în detrimentul cinematografului. Teatru este vibrant, are emoție și te include în mijlocul acțiunii. Cinematograful are farmecul său, dar din punctul meu de vedere nu se compară cu teatrul.

23. Carte sau film despre carte?

Marius: În general, citesc cartea, dar nu de fiecare dată. Am în minte o serie întreagă de filme pe care le-am văzut, dar nu am citit cartea. Acolo unde am citit cartea, am vizionat cu siguranță și filmul.

24. Ce titlu ai alege pentru o carte scrisă despre viața ta?

Marius: Nu știu cum ar putea să fie o carte despre viața mea. Încă nu simt că a fost atât de spectaculoasă, încât să o transform într-o carte și, în consecință, nu văd niciun titlu. Dar nu este timpul pierdut. Îmi propun să fac lucruri foarte interesante și în viitor, așa că sper ca până la final să găsesc și numele cărții, în cazul în care va exista destulă substanță pentru a o scrie.

25. De ce crezi ca ar trebui să citim mai des?

Marius: Cartea citită este cea mai bună cale de dezvoltare. Din punctul meu de vedere, este cea mai eficientă. Bate documentarele, filmele și, de aceea, consider că dacă cineva dorește să se dezvolte, cea mai bună metodă este să citească.

Sfârșit

Aștept cu nerăbdare părerea ta, cititorule, despre cea de-a doua parte a interviului și nu uita să o citești și pe prima în caz că nu ai făcut-o.

Mulțumesc Marius pentru că ai acceptat să vorbești despre cărți, pentru recomandări și sinceritate!